Ana içeriğe atla

MARPOL Sözleşmesi Nedir ?

 





1973 yılında imzalanan 1978 yılında değiştirilen Denizlerin Gemilerden Kirlenmesini Önleme Uluslararası Sözleşmesi. Marine Pollution teriminden türetilmiştir. Kısaca MARPOL 73/78 olarak ifade edilir. Sözleşme kirliliği önleme, atıkların nasıl saklanacağı ve bertaraf edileceği hakkında kurallardan oluşur.

MARPOL Sözleşmesi     6 ek protokolden oluşur;


        Ek I:Petrolden Oluşan Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar

        Ek II: Dökme Zehirli Sıvı Maddelerden Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar

        Ek III: Paketlenmiş Olarak Taşınan Zehirli Sıvı Maddelerden Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar

        Ek IV: Gemi Pis Sularından Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar

        Ek V: Gemilerden Atılan Çöplerden Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar

        Ek VI: Gemi Baca Gazlarından Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar


Türkiyede MARPOL'un Kabulü

EK1 – PETROL İLE DENİZ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEYİCİ KURALLAR

u  Petrol:Ham petrol akaryakıt, slac, petrol süprüntüsü ve bazı petrol kimya ürünleri hariç rafine ürünleridir.

u  Aksi bir hüküm bulunmadıkça bu ek hükümleri bütün gemilere uygulanır.

u  Petrol tankerleri olmadığı halde 200 ile 1000 metreküp petrol taşıyan tanker olmayan gemiler için bu ek hükümlerinden bazıları uygulanır.

u  Petrol taşıyan kimyasal tankerlere de bu ek hükümleri uygulanır.

u  150 grt. Ve büyüğü petrol tankerleri ile 400 grt. Ve daha büyüğü diğer gemiler aşağıda belirtilen sörveylere tabidir:

u  İlk Sörvey:Geminin inşasında ve ilk defa belge alışında yapılan sörveydir.

u  Periyodik Sörvey:İdare tarafandan belirlenen fakat 5 yılı aşmayan aralıklarla yapılan sörveydir.

u  150 veya daha yukarı grt.dan büyük tankerlere ve 400 grt. Ve daha yukarı gemilere sörvey yapıldıktan sonra (Uluslar arası denizin petrol ile kirlenmesini önleme belgesi) (An International oil pollution prevention certificate) (IOPP) verilir.Bu belge 5 yıl sürelidir ve idare veya onaylanmış kuruluş tarafından verilir gemi bayrak değiştirdiğinde belge geçerliliğini kaybeder.

u  Her 150 ve daha büyük grt. petrol tankerleri ile 400 ve daha büyük grt. Diğer gemiler makine dairesi sintine çalışmaları için bir petrol kayıt defteri tutacaklardır.150 ve daha üzeri grt. Petrol tankerleri yük ve balast çalışmaları için yağ kayıt defteri tutacaklardır.


EK-2 DÖKME ZEHİRLİ SIVI MADDELERLE DENİZ KİRLENMESİNİN KONTROL EDİLMESİ İÇİN KURALLAR

u  Öncelikle dökme zehirli maddeleri yük olarak taşımak için inşa edilen yada değişikliğe uğrayan gemiler ile petrol tankerlerinin kısmen veya tamamen zehirli sıvı ve maddeleri taşıyan gemiler için geçerlidir

u  Zehirli sıvı maddelerin dökme olarak taşındığı bütün gemilerde uygulanacaktır.

u  Bir kimyasal tanker petrol taşırsa o takdirde ek1 hükümlerine tabi olacaktır.

u  Boşaltma kontrol amaçları için yalnızca A,B,C sınıfı maddeleri taşıyan gemilerde uygulanacaktır Zehirli Maddelerin Sınıflandırılması:

u  A Sınıfı: Biyolojik olarak biriktirilebilen suda yaşayan canlılar ve insan sağlığı için tehlike oluşturan yada suda yaşayan canlılar için çok zehirli olan maddeler veya bunların karıştığı karışımlardır.

u  B Sınıfı: Bir hafta veya daha az süreli kısa bir tutulma ile biyolojik olarak birikebilen yada denizden çıkan yiyeceklerin kokuşmasına neden olan yada suda yaşayan maddeler için orta ölçüde zehirli olan maddeler.

u  C Sınıfı: Suda yaşayan canlılar için çok az zehirli olan maddelerdir. Az zarar vermesi nedeniyle özel çalışma koşulları gerektiren zehirli sıvı maddelerdir.

u  D Sınıfı: Denizde yaşayan canlılar için pratikte zehirli olmayan veya küçük derecede zarar verebileceği için çalışma durumunda dikkat edilmesi gereken zehirli sıvı maddelerdir.

EK3-PAKETLENMİŞ OLARAK TAŞINAN ZEHİRLİ SIVI MADDELERDEN OLUŞAN KİRLENMENİN KONTROLÜ

u  Bu kural ambalajda, konteynerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank ve vagonlarında zararlı maddeler taşıyan gemilerde uygulanacaktır.

u  Bu ek hükümleri hilafına zararlı maddelerin bu tarzda taşınması yasaktır.

u  Bu sözleşmeye taraf hükümetler kirlenmeyi asgari seviyeye indirmek için ambalajlama markalama ve etiketleme, belgeleme, istif, miktar sınırlaması, istisnalar hakkında ayrıntılı gerekler saptayacak veya saptanmasını sağlayacaktır.

u  Ambalaj, konteyner, portatif tank veya kara ve demiryolu tank ve vagonları, içindeki madde tamamen temizleninceye kadar zehirli maddeymiş gibi işleme tabi tutulacaktır.


EK-4 GEMİLERDEN ÇIKAN PİS SULARLA
DENİZ KİRLENMESİNİN ÖNLENMESİ KURALLARI


u  Pis Su: Her çeşit tuvalet firengilerinden gelen revir, hastane benzeri yerlerde bulunan leğen, küvet ve firengilerden gelen içlerinde canlı hayvan bulunan yerlerin firengilerinden gelen veya başka bir yerden gelip de yukarıda yazılı yerlerden gelen pis sularla karışan atıklar anlamına gelir.

u  On kişiden fazla insan taşıyan gemiler ile 200 grt. Büyük olan yeni gemilerde hemen on kişiden fazla insan taşıyan gemiler ile 200 grt. Büyük gemilerde 10 yıl sonra uygulama başlayacaktır.

u  Pis Suların Boşaltımı: İstisnalar hariç, pis sular, aşağıdaki koşullar haricinde denize boşaltılmayacaktır.

u  Sörvey bölümünde belirtilen bir sistem kurarak toplama tanklarından boşaltılan pis sular birden değil de geminin 4 kt dan fazla süratle seyrettiği zaman içinde idarenin müsaade edeceği birim zamanda parçalanmış dezenfekte edilmiş olarak 4 mil açıkta parçalanmamış ve dezenfekte edilmemiş olarak 12 mil açıkta boşaltılacaktır.

u  İdarece onaylanmış pis su ıslah sistemi gemide faal olması halinde ve bu hususun belgeye işlenmiş olması kaydı ile atılan sıvının deniz yüzeyinde görünür yüzer kalıntılar veya renk değişikliği meydana getirmemesi koşuluyla denize boşaltılabilir.

u  Pis sular aynı boşaltım gereklerine sahip atıklarla veya atık sularla karışacak oldukları zaman bu sulara daha sert gerekler uygulanır.

EK-5 GEMİLERDEN ATILAN ÇÖPLER İLE DENİZ KİRLENMESİNİN ÖNLENMESİ KURALLARI

u  ÇÖP: Geminin normal çalışma sürecinde diğer eklerde yer almayan maddelerden oluşan gemiden dışarı atılması imkanı olan taze balık parçaları hariç hertürlü yiyecek gemi içi işletme atığı.

u  Çöplerle Denizin Kirlenmesini Önlemek İçin Gemide Uygulanması Gerekli İşletme Usulleri:

u  12 m’den büyük gemilerde çöpün elden çıkarılması usullerini gösterir posterler hazırlanarak uygun yerlere asılacaktır. Bu posterlerde gemi lisanı ile İngilizce veya Fransızca lisanlarından biri kullanılacaktır.

u  400 grt. Büyük veya 15 kişiden fazla insan bulunan gemilerde çöpün elden çıkarılması ,depolanması plan ve kaidelerini içerir bir doküman olacaktır. Bu doküman gemi lisanı ile İngilizce ve Fransızca lisanlarından biri ile yazılacaktır.

u  400 grt. Büyük veya 15 kişiden fazla insan bulunan gemilerde çöpün elden çıkarılması kayıt defteri tutulacaktır. Bu defter bayrak lisanında İngilizce veya Fransızca lisanlarından biri ile tutulacaktır. Bu defter en son kayıttan sonra 2 yıl saklanacaktır.

u  Bu ek hükümler bütün gemilerde uygulanacaktır.

      EK- 6 GEMİLERDEN DOĞAN HAVA KİRLİLİĞİNİN              ÖNLENMESİ

u  Bu ek bütün gemilere uygulanır. Sadece geminin güvenliği, can kurtarma mevcutsa istisnalarda mevcuttur.

u  EK’e göre:

u  400 GRT üzeri gemiler ile sabit ve yüzer sondaj platformları sörvey ve denetime tabidir. Bu sörveye göre Uluslar arası Hava Kirliliğini Önleme Sertifikası verilir. 5 yılıktır.

u  Bakım onarım ekipmanlarının atılması sırasında ozon tüketen maddelerin bırakılması yasaktır. Bu maddeleri içeren ekipmanlar alma tesislerine veriliri.

u  Ozon delici maddeleri ihtiva eden yeni sistemlerin kurulması tüm gemilerde yasaklanmaktadır

         

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gemide Role Talimleri

  SOLAS ’a göre düzenlenmiş ve zorunlu kılınmış role talimleri belirli periyotlarda, uygun zamanda gerçek anlamda bir acil durum varmış gibi yapılacaktır. Tüm gemi personelinin role talimlerine katılması sağlanmalıdır. Personel dağıtılmış olan role kartları ve devamlı güncel tutulan role cetvelindeki görevlerini bilmek zorundadır. Gemi Kaptanı tarafından verilen alarm veya anons sonrasında toplanma mahallinde can yelekleri ile birlikte toplanılmalı ve acil durumun niteliğine göre hareket edilmelidir. Role talimleri ve gemi eğitimlerine ait ayrıntılar idare tarafından tespit edilen jurnale kaydedilecektir.  Bir role toplanması, talimi veya eğitimi tayin edilen zamanda tam olarak yapılmamışsa yapılan toplanma, talim veya eğitim kapsamı ve koşulları jurnale ve ekte sunulan formlara kaydedilecektir. Can kurtarmasından sorumlu kişi can kurtarma aracı mürettebatının lisesine sahip olacak ve kendi kumandası altındaki mürettebatın görevlerini de bilmelidir. Genel acil durum alarm sistemi her h

Gemilerde Bulunması Gereken Can Kurtarma Vasıtaları

SOLAS Gereği Gemilerde Bulunması Gereken Toplu Can Kurtarma Araçları Toplu can kurtarma aracı geminin terk edilmesinde kullanılan gemiye ait motorlu veya motorsuz, katı veya şişme deniz aracıdır. Can kurtarma araçlarının bulunduğu yerlere onları tanımlayıcı IMO sembolleri yapıştırılır Gemilerde aşağıdaki toplu can kurtarma araçları bulunur. Bunlar:  1-) Filikalar (Life Boat) Motorlu ve sert yapılı toplu can kurtarma araçlarıdır.  2-) Can salları (Life Raft) Şişme ve motorsuz toplu can kurtarma araçlarıdır.  3-) Kurtarma botları (Resque Boat) Hem sert hem şişme hem de karışık yapılı olabilen süratli motorlu, toplu can kurtarma araçlarıdır. Can Filikası Acil durumlarda geminin terk edilebilmesi için gemilerde bulundurulan küçük, güvertesiz motorla yürütülen araçlardır. Bugün gemilerde ticari beklentiler, can güvenliğinin daha fazla sağlanması için ve geminin kullanılma şekline bağlı olarak farklı can filikaları görülür, ancak tüm bunlarda esas olan filikanın SOLAS (Denizde Can Emniyet