Ana içeriğe atla

IMO (International Maritime Organization) Nedir ?


     Dünya tarihindeki her gelişme, zamanla ortaya çıkabilecek bir faktör ya da faktör nedeniyle gerçekleşir ve Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'nun kuruluşu farklı değildir. Dünyada gelişen çeşitli endüstriler arasında 'Denizcilik', gerçekten uluslararası bir sanayi olarak kabul edilebilir. Bunun nedeni, kargo taşımacılığının bu kadar temiz ve uygun maliyetli, diğer ticaret gemileri tarafından dünya ticaretinin % 90'ından fazlasına hizmet etmesidir. Sonuç olarak, herhangi bir gemi, birçok ülkeyi kapsayan bir yönetim zinciri tarafından idare edilebilir; bu gemiler, zamanlarının çoğunu çeşitli yargı alanları arasında denizde geçirirler. Bu nedenle, geçen yüzyılın başlarında, evrensel bir yönetim organına ihtiyaç duyulduğunu ve böylece dünya çapında nakliye sürecini ve endüstriyi düzenlemeye yönelik standartları ortaya çıkardığı hissedildi. Böylece Uluslararası Denizcilik Örgütü ortaya çıktı.

Ülkeler arasında her türlü ilk uluslararası antlaşma, 'denizde yaşamın güvenliği' antlaşmasına dayanıyor. Birkaç ulus tarafından kabul edilen SOLAS, Titanik felaketini takiben. IMO 1948'de Cenevre'de kurulmuş olmasına rağmen, 1959 yılına kadar karargahı olan Londra'da düzenlenen bir toplantıda uygulanmadı.
Uluslararası Denizcilik Örgütünün ana misyonu ve sorumluluğu, denizcilik endüstrisi ve deniz güvenliği, güvenlik, teknik işbirliği, çevre sorunları ve yasal konular gibi faaliyetleri için kapsamlı düzenlemeler ve politikalar çerçevesi geliştirmek ve korumaktır. IMO, kurulduğu günden bu yana merkezdeki uzman komiteler ve alt komitelerle bu görevi başarılı bir şekilde elden geçiriyor. Bu komitelerin oturumlarına üye ülkelerden gelen sayısız delege ve uzmanlar ile sivil toplum kuruluşları ve hükümetler arası örgütler katıldı.

IMO'nun yönetim organı, iki yılda bir toplanan bir meclisdir. Meclis tüm üye devletlerden oluşur. Meclis oturumları arasındaki müdahale zamanında bir meclis, yönetim organı görevi görür. Bu konsey, belli bir süre için Meclis tarafından seçilen 40 üye devletten oluşur. Yukarıda belirtilen çeşitli görev ve görev komiteleri de bu yönetim organları tarafından yönetilmekte ve gözlemlenmektedir. Sekretarya, Genel Sekreter'in başında 300'ün üzerinde bir çalışma gücüne sahiptir. Genel Sekreter, Meclis tarafından seçilir ve görev süresini 4 yıl sürdürür.

Uluslararası deniz organizasyonunun düzenlemeye getirebileceği başlıca kaygı alanları, kazaların önlenmesi, gemilere (tasarım ve malzemeler dahil) güvenlik standartlarının oluşturulması ve üye ülkeler için uymayı sürdürmek, güvenlik ve güvenlikle ilgili belirlenmiş anlaşmalar, kirliliğin önlenmesi ve diğer kaçınılabilir insan felaketleri. IMO ayrıca üye devletler arasındaki teknik işbirliğini kolaylaştırarak bu kurallar, standartlar için bir denetleme ve izleme planı hazırlar ve nihayetinde bu düzenlemelerin herhangi birinin ihlali durumunda yükümlülükleri ve tazminatları izler.
Böylece, Uluslararası deniz organizasyonu, modern toplumun daha iyi ve sağlıklı bir ticaret ve ulaşım ortamına doğru ilerlemesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
-Alıntıdır.

Türkiye IMO'ya Ne Zaman Katıldı ?

Türkiye IMO'ya 25 Temmuz 1956 tarihinde katılmıştır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gemide Role Talimleri

  SOLAS ’a göre düzenlenmiş ve zorunlu kılınmış role talimleri belirli periyotlarda, uygun zamanda gerçek anlamda bir acil durum varmış gibi yapılacaktır. Tüm gemi personelinin role talimlerine katılması sağlanmalıdır. Personel dağıtılmış olan role kartları ve devamlı güncel tutulan role cetvelindeki görevlerini bilmek zorundadır. Gemi Kaptanı tarafından verilen alarm veya anons sonrasında toplanma mahallinde can yelekleri ile birlikte toplanılmalı ve acil durumun niteliğine göre hareket edilmelidir. Role talimleri ve gemi eğitimlerine ait ayrıntılar idare tarafından tespit edilen jurnale kaydedilecektir.  Bir role toplanması, talimi veya eğitimi tayin edilen zamanda tam olarak yapılmamışsa yapılan toplanma, talim veya eğitim kapsamı ve koşulları jurnale ve ekte sunulan formlara kaydedilecektir. Can kurtarmasından sorumlu kişi can kurtarma aracı mürettebatının lisesine sahip olacak ve kendi kumandası altındaki mürettebatın görevlerini de bilmelidir. Genel acil durum alarm sistemi her h

Gemilerde Bulunması Gereken Can Kurtarma Vasıtaları

SOLAS Gereği Gemilerde Bulunması Gereken Toplu Can Kurtarma Araçları Toplu can kurtarma aracı geminin terk edilmesinde kullanılan gemiye ait motorlu veya motorsuz, katı veya şişme deniz aracıdır. Can kurtarma araçlarının bulunduğu yerlere onları tanımlayıcı IMO sembolleri yapıştırılır Gemilerde aşağıdaki toplu can kurtarma araçları bulunur. Bunlar:  1-) Filikalar (Life Boat) Motorlu ve sert yapılı toplu can kurtarma araçlarıdır.  2-) Can salları (Life Raft) Şişme ve motorsuz toplu can kurtarma araçlarıdır.  3-) Kurtarma botları (Resque Boat) Hem sert hem şişme hem de karışık yapılı olabilen süratli motorlu, toplu can kurtarma araçlarıdır. Can Filikası Acil durumlarda geminin terk edilebilmesi için gemilerde bulundurulan küçük, güvertesiz motorla yürütülen araçlardır. Bugün gemilerde ticari beklentiler, can güvenliğinin daha fazla sağlanması için ve geminin kullanılma şekline bağlı olarak farklı can filikaları görülür, ancak tüm bunlarda esas olan filikanın SOLAS (Denizde Can Emniyet

MARPOL Sözleşmesi Nedir ?

  1973 yılında imzalanan 1978 yılında değiştirilen Denizlerin Gemilerden Kirlenmesini Önleme Uluslararası Sözleşmesi. Marine Pollution teriminden türetilmiştir. Kısaca MARPOL 73/78 olarak ifade edilir. Sözleşme kirliliği önleme, atıkların nasıl saklanacağı ve bertaraf edileceği hakkında kurallardan oluşur. MARPOL Sözleşmesi       6 ek protokolden oluşur; •         Ek I: Petrolden Oluşan Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar •         Ek II:  Dökme Zehirli Sıvı Maddelerden Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek III:  Paketlenmiş Olarak Taşınan Zehirli Sıvı Maddelerden Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek IV:  Gemi Pis Sularından Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek V:  Gemilerden Atılan Çöplerden Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar •         Ek VI:  Gemi Baca Gazlarından Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar Türkiyede MARPOL'un Kabulü EK1 – PETROL İLE DENİZ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEYİCİ KURALLAR u   Petrol: Ham petrol akaryakı t,