Uluslararası Denizcilik Örgütünün ana misyonu ve sorumluluğu, denizcilik endüstrisi ve deniz güvenliği, güvenlik, teknik işbirliği, çevre sorunları ve yasal konular gibi faaliyetleri için kapsamlı düzenlemeler ve politikalar çerçevesi geliştirmek ve korumaktır. IMO, kurulduğu günden bu yana merkezdeki uzman komiteler ve alt komitelerle bu görevi başarılı bir şekilde elden geçiriyor. Bu komitelerin oturumlarına üye ülkelerden gelen sayısız delege ve uzmanlar ile sivil toplum kuruluşları ve hükümetler arası örgütler katıldı.
IMO'nun yönetim organı, iki yılda bir toplanan bir meclisdir. Meclis tüm üye devletlerden oluşur. Meclis oturumları arasındaki müdahale zamanında bir meclis, yönetim organı görevi görür. Bu konsey, belli bir süre için Meclis tarafından seçilen 40 üye devletten oluşur. Yukarıda belirtilen çeşitli görev ve görev komiteleri de bu yönetim organları tarafından yönetilmekte ve gözlemlenmektedir. Sekretarya, Genel Sekreter'in başında 300'ün üzerinde bir çalışma gücüne sahiptir. Genel Sekreter, Meclis tarafından seçilir ve görev süresini 4 yıl sürdürür.
Uluslararası deniz organizasyonunun düzenlemeye getirebileceği başlıca kaygı alanları, kazaların önlenmesi, gemilere (tasarım ve malzemeler dahil) güvenlik standartlarının oluşturulması ve üye ülkeler için uymayı sürdürmek, güvenlik ve güvenlikle ilgili belirlenmiş anlaşmalar, kirliliğin önlenmesi ve diğer kaçınılabilir insan felaketleri. IMO ayrıca üye devletler arasındaki teknik işbirliğini kolaylaştırarak bu kurallar, standartlar için bir denetleme ve izleme planı hazırlar ve nihayetinde bu düzenlemelerin herhangi birinin ihlali durumunda yükümlülükleri ve tazminatları izler.
Böylece, Uluslararası deniz organizasyonu, modern toplumun daha iyi ve sağlıklı bir ticaret ve ulaşım ortamına doğru ilerlemesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
-Alıntıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder