Ana içeriğe atla

Gemilerde Bulunması Zorunlu Kişisel Can Kurtarma Ekipmanları


 KİŞİSEL CAN KURTARMA TEÇHİZATLARI


 Can Simitleri

Can simitleri yüzebilir katı maddelerden yapılmışlardır. Turuncu renklidirler ve gece görünebilmeleri için üzerlerine ışık yansıtıcı bantlar yapıştırılır. Bir can simidinin etrafında dört bölmeli can halatı bulunur. Can simidinin üzerine geminin adı ve bağlama limanı yazılmalıdır.

Can simitleri kolayca denize atılabilecek şekilde geminin iki yanında bulunur. Gemideki iki can simidine “denize adam düştü şamandırası” adı verilen ışıklı-dumanlı bir şamandıra, hepsinin yarısına da ışıklı şamandıra bağlıdır.

Can simitleri, gemi seyir halinde iken veya iskelede bağlı iken ya da demirde beklerken, herhangi bir sebeple, denize adam düştüğü durumlarda kullanılmak içindir. Seyir halindeki bir gemiden düşen kişinin yerinin belli olması için, gece-gündüz durumuna göre ışıklı veya duman işaretli bir can simidini kullanmak gerekirken, duran bir gemiden (eğer akıntı yoksa) denize düşen kişiyi kurtarmak için ise, halatlı can simidi kullanılır.


Can Yelekleri

Can yeleği bir tehlike halinde ilk önce kullanılması gereken en önemli can kurtarma aracıdır. Diğer tüm can kurtarma araçları gibi turuncu renklidir. Gemilerde herkese bir adet olmak üzere kamaralarda bulunur.

Bir can yeleği, baygın ve bitkin bir kişinin ağzını sudan 12 cm yukarda tutabilecek ve suda baygın bir durumdaki bir insanın vücudunu, herhangi bir pozisyondan ağzının sudan kurtulduğu bir pozisyona 5 saniye içinde döndürebilecek, yeterli denge ve yüzerliğe sahiptir. Bir can yeleği, nalayımı yapılarak gösterildikten sonra, yardımsız olarak 1 dakika içinde, rahat giyilebilecek şekilde yapılmıştır.

Katı maddeli ve şişirilebilir olmak üzere iki tür can yeleği vardır.

Bir can yeleği, onu giyen kişinin kısa bir mesafe yüzmesine ve can kurtarma aracına çıkmasına müsaade edecek bir yapıdadır.

Bir can yeleğinin üzerinde aşağıdaki donanımlar bulunur:

  •  Deniz suyu ile çalışan pile bağlı, 8 saat süre ile ışık verebilen bir ampul,
  •  Bir düdük,
  •  Işık yansıtıcı bantlar,
  •  Kurtarma için kullanılan 1 metre uzunlukta savloya bağlı kanca


Suya Atlama (Dalma) Giysileri

    Suda bulunan bir kişi, can yeleği giymiş olsa bile, diğer etkenler nedeniyle, su ortamında uzun bir süre yaşamını sürdüremeyecektir. Bu durumdaki bir kişinin en büyük düşmanlarından birisi de soğuktur.
Su geçirmez dalma giysisi, soğuk suda ve soğuk havalarda, kişinin vücut ısısının kaybolmasını azaltan koruyucu bir elbisedir. Bu elbise su ortamında 0C’de bulunan bir kişinin vücut sıcaklığını 6 saat süreyle 35C’nin altına düşmeden tutma yeteneğine sahiptir.





Isı Korumalı Tulum

Isı koruyucu tulumlar bir can kurtarma aracında bulunan kazazedeyi soğuk, rüzgar, yağmur ve dalga serpintisinden korumak amacıyla kullanılırlar. Can kurtarma araçlarının içinde herkes için bir tane ısı korumalı tulum bulunur.
Isı koruyucu tulum su geçirmez, sağlam turuncu renkli ve içine can yeleği ile girilecek kadar bol bir giysidir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gemide Role Talimleri

  SOLAS ’a göre düzenlenmiş ve zorunlu kılınmış role talimleri belirli periyotlarda, uygun zamanda gerçek anlamda bir acil durum varmış gibi yapılacaktır. Tüm gemi personelinin role talimlerine katılması sağlanmalıdır. Personel dağıtılmış olan role kartları ve devamlı güncel tutulan role cetvelindeki görevlerini bilmek zorundadır. Gemi Kaptanı tarafından verilen alarm veya anons sonrasında toplanma mahallinde can yelekleri ile birlikte toplanılmalı ve acil durumun niteliğine göre hareket edilmelidir. Role talimleri ve gemi eğitimlerine ait ayrıntılar idare tarafından tespit edilen jurnale kaydedilecektir.  Bir role toplanması, talimi veya eğitimi tayin edilen zamanda tam olarak yapılmamışsa yapılan toplanma, talim veya eğitim kapsamı ve koşulları jurnale ve ekte sunulan formlara kaydedilecektir. Can kurtarmasından sorumlu kişi can kurtarma aracı mürettebatının lisesine sahip olacak ve kendi kumandası altındaki mürettebatın görevlerini de bilmelidir. Genel acil durum alarm sistemi her h

Gemilerde Bulunması Gereken Can Kurtarma Vasıtaları

SOLAS Gereği Gemilerde Bulunması Gereken Toplu Can Kurtarma Araçları Toplu can kurtarma aracı geminin terk edilmesinde kullanılan gemiye ait motorlu veya motorsuz, katı veya şişme deniz aracıdır. Can kurtarma araçlarının bulunduğu yerlere onları tanımlayıcı IMO sembolleri yapıştırılır Gemilerde aşağıdaki toplu can kurtarma araçları bulunur. Bunlar:  1-) Filikalar (Life Boat) Motorlu ve sert yapılı toplu can kurtarma araçlarıdır.  2-) Can salları (Life Raft) Şişme ve motorsuz toplu can kurtarma araçlarıdır.  3-) Kurtarma botları (Resque Boat) Hem sert hem şişme hem de karışık yapılı olabilen süratli motorlu, toplu can kurtarma araçlarıdır. Can Filikası Acil durumlarda geminin terk edilebilmesi için gemilerde bulundurulan küçük, güvertesiz motorla yürütülen araçlardır. Bugün gemilerde ticari beklentiler, can güvenliğinin daha fazla sağlanması için ve geminin kullanılma şekline bağlı olarak farklı can filikaları görülür, ancak tüm bunlarda esas olan filikanın SOLAS (Denizde Can Emniyet

MARPOL Sözleşmesi Nedir ?

  1973 yılında imzalanan 1978 yılında değiştirilen Denizlerin Gemilerden Kirlenmesini Önleme Uluslararası Sözleşmesi. Marine Pollution teriminden türetilmiştir. Kısaca MARPOL 73/78 olarak ifade edilir. Sözleşme kirliliği önleme, atıkların nasıl saklanacağı ve bertaraf edileceği hakkında kurallardan oluşur. MARPOL Sözleşmesi       6 ek protokolden oluşur; •         Ek I: Petrolden Oluşan Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar •         Ek II:  Dökme Zehirli Sıvı Maddelerden Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek III:  Paketlenmiş Olarak Taşınan Zehirli Sıvı Maddelerden Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek IV:  Gemi Pis Sularından Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek V:  Gemilerden Atılan Çöplerden Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar •         Ek VI:  Gemi Baca Gazlarından Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar Türkiyede MARPOL'un Kabulü EK1 – PETROL İLE DENİZ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEYİCİ KURALLAR u   Petrol: Ham petrol akaryakı t,