Ana içeriğe atla

DENİZDEN ADAM KURTARMA PROSEDÜRLERİ (MAN OVERBOARD)



 DENİZDEN ADAM KURTARMA PROSEDÜRLERİ  (MAN OVERBOARD)


Her türlü havada yelkenle seyir yaparken teknenin manevrasının rüzgara bağlı olduğunu bu nedenle çok zor olabileceğini akılda tutmalıyız. Seyir yaparken MOB prosedüründe dikkat edilecek en önemli görevler aşağıda sıralanmıştır.

1) Herşeyden önce ekibin sakin olması gerekmektedir.

2) Denize adam düştüğünü ilk farkeden kişi herkesin duyabileceği kadar yüksek sesle “Denize Adam Düştü !” veya “Man Overboard !” şeklinde bağırır.

3) Hemen denize can simidi atılır.

4) Kolaydaysa, GPS’te MOB tuşuna basılarak koordinat kayıt edilir.

5) Denize düşen kişiyi, dalgalar arasında kaybetmek çok olasıdır. Özellikle dalgalı deniz üzerinde hiçbir şey seçilemeyebilir.

Bu nedenle, denize düşen kişiyi gören ilk kişi KESİNLİKLE GÖZLERİNİ AYIRMADAN hatta mümkünse eliyle işaret ederek, denizdeki kişiyi takip eder. Denizdeki kişinin tekneye göre konumunu kaptana ve ekibe sürekli bildirir.

6) Gece ise hemen projektör güverteye çıkarılır ve denize ışık tutulur.


Yelkenli seyirde MOB Manevrası

1) Kafayı hafif açıp rotadan düşün.
2) Bir tramola atın ve diğer kontraya dönün. Kafayı açarak, dalgalarla sürüklenen adamın hizasına kadar inin.
3) Adama yaklaşırken, yelkenleri boşlayın, rüzgara dönün ve teknenin yavaşlamasını sağlayın. Adamı ezmemeye dikkat edin. Fazla hızlı giderseniz adamı alamazsınız.
4) Büyük teknelerde özellikle yüksek dalgalarda, adamın teknenin altına girmemesi için, adamı rüzgaraltından alın.
5) Daha küçük teknelerde veya az dalgalı denizde, adamı kontrol edebilyor iseniz rüzgarüstünden alın.





Yelkenle MOB Manevrası

Yandaki şeklin numaralarına göre

1) MOB
2) Ekip manevraya hazır, halatlı Can Simidini denize atın.
3) Rüzgara dön ve yavaşça yalnız Ana Yelkenle tramola atın
4) Ön yelkeni (cenovayı) olduğu gibi kilitleyin, tekne yavaşlasın
5) Kafayı açın ve ana yelkenle kavança hazırlığı
6) Bir süre pupa gidin
7) Adamı borda hizanıza alın ve kavançayı atın
8) Adama 45-60 derece açı ile yaklaşın
9) Adamın yanından geçerek etrafında dönün. Tramola ve kavança hızlı olsun
10) Denizdeki halatlı can simidi adamın etrafında olacak ve adamı yakalamış olacaksınız.
11) Ön yelkeni (cenovayı indirin)
12) Adamı rüzgarüstünden çekerek tekneye alın.



Motorla MOB Manevrası

1) Teknenin hemen dönmesini sağlamak için cenova kilitli vaziyette tramola atın. (sert havada tavsiye edilmez, cenovayı indirin!)

2) Tekne diğer kontraya geçince, eğer Adam yakınsa halatlı At Nalı veya halatlı can simidini atın.

3) Cenovayı indirin! Furling kullanılıyorsa hemen sarın!

Adamdan uzaklaşmayacak şekilde etrafında dönün.

4) Adama yaklaşırken rüzgara dönün, tekne hızını azaltın, kontrollü biçimde adamı rüzgaraltından alın.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gemide Role Talimleri

  SOLAS ’a göre düzenlenmiş ve zorunlu kılınmış role talimleri belirli periyotlarda, uygun zamanda gerçek anlamda bir acil durum varmış gibi yapılacaktır. Tüm gemi personelinin role talimlerine katılması sağlanmalıdır. Personel dağıtılmış olan role kartları ve devamlı güncel tutulan role cetvelindeki görevlerini bilmek zorundadır. Gemi Kaptanı tarafından verilen alarm veya anons sonrasında toplanma mahallinde can yelekleri ile birlikte toplanılmalı ve acil durumun niteliğine göre hareket edilmelidir. Role talimleri ve gemi eğitimlerine ait ayrıntılar idare tarafından tespit edilen jurnale kaydedilecektir.  Bir role toplanması, talimi veya eğitimi tayin edilen zamanda tam olarak yapılmamışsa yapılan toplanma, talim veya eğitim kapsamı ve koşulları jurnale ve ekte sunulan formlara kaydedilecektir. Can kurtarmasından sorumlu kişi can kurtarma aracı mürettebatının lisesine sahip olacak ve kendi kumandası altındaki mürettebatın görevlerini de bilmelidir. Genel acil durum alarm sistemi her h

Gemilerde Bulunması Gereken Can Kurtarma Vasıtaları

SOLAS Gereği Gemilerde Bulunması Gereken Toplu Can Kurtarma Araçları Toplu can kurtarma aracı geminin terk edilmesinde kullanılan gemiye ait motorlu veya motorsuz, katı veya şişme deniz aracıdır. Can kurtarma araçlarının bulunduğu yerlere onları tanımlayıcı IMO sembolleri yapıştırılır Gemilerde aşağıdaki toplu can kurtarma araçları bulunur. Bunlar:  1-) Filikalar (Life Boat) Motorlu ve sert yapılı toplu can kurtarma araçlarıdır.  2-) Can salları (Life Raft) Şişme ve motorsuz toplu can kurtarma araçlarıdır.  3-) Kurtarma botları (Resque Boat) Hem sert hem şişme hem de karışık yapılı olabilen süratli motorlu, toplu can kurtarma araçlarıdır. Can Filikası Acil durumlarda geminin terk edilebilmesi için gemilerde bulundurulan küçük, güvertesiz motorla yürütülen araçlardır. Bugün gemilerde ticari beklentiler, can güvenliğinin daha fazla sağlanması için ve geminin kullanılma şekline bağlı olarak farklı can filikaları görülür, ancak tüm bunlarda esas olan filikanın SOLAS (Denizde Can Emniyet

MARPOL Sözleşmesi Nedir ?

  1973 yılında imzalanan 1978 yılında değiştirilen Denizlerin Gemilerden Kirlenmesini Önleme Uluslararası Sözleşmesi. Marine Pollution teriminden türetilmiştir. Kısaca MARPOL 73/78 olarak ifade edilir. Sözleşme kirliliği önleme, atıkların nasıl saklanacağı ve bertaraf edileceği hakkında kurallardan oluşur. MARPOL Sözleşmesi       6 ek protokolden oluşur; •         Ek I: Petrolden Oluşan Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar •         Ek II:  Dökme Zehirli Sıvı Maddelerden Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek III:  Paketlenmiş Olarak Taşınan Zehirli Sıvı Maddelerden Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek IV:  Gemi Pis Sularından Oluşan Kirlenmenin Kontrolü İçin Kurallar •         Ek V:  Gemilerden Atılan Çöplerden Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar •         Ek VI:  Gemi Baca Gazlarından Kirlenmenin Önlenmesi İçin Kurallar Türkiyede MARPOL'un Kabulü EK1 – PETROL İLE DENİZ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEYİCİ KURALLAR u   Petrol: Ham petrol akaryakı t,